Idag bär det av till Idunn igen :)!

image20

Idag skall jag packa bilen och bege mig till Kumla och träffa min islandshäst Idunn igen efter några veckors hästledighet. Jag tänker sätta igång henne lite lugnt med tömkörning och promenader vid hand. Även om jag är på väg ner i vikt igen så väger jag fortfarande lite väl mycket för att rida. Hon har dessutom fått envisa knutor i huden i sadelstaden, vilka jag tänker behandla med alsolsprit och kortisonlösning - tänker också byta från Krafft till havre. Om detta finns att läsa på Agrias hemsida - texten är därifrån:

Knutor i hästens hud

Under vinterhalvåret är det inte ovanligt att hästar får knutor i huden, antingen enstaka i sadelstaden eller flera utspridda över kroppen. Knutorna kan bero på flera orsaker.

En enstaka, oöm hudknöl som sakta växer till sig på ryggen är ofta en hårsäcksinflammation, orsakad av ett stopp i talgkörtelgången. Detta kan åtgärdas genom att man tvättar med alsolsprit och på så sätt får knutan att torka ut. Om inte det hjälper kan veterinär behöva tillkallas för att ge kortison.

Håll hästen ren
Ofta beror knutorna på att svettavlagringar har samlats eller att smuts och stöv har trycks ihop under vojlock eller täcke. Hästen duschas kanske inte lika ofta på vintern som under sommarn, i och med det blir det mer smuts som torkar in i hårremmen. 

För att förebygga knutorna kan man svampa av hästen när den blivit svettig och vara noga med att rykta regelbundet och grundligt med en tät borste. Låt även hästen gå utan täcke då och då så att huden luftas ordentligt. 

Tvätta vojlockarna
Vojlockar bör torkas av efter varje ridtur för att förhindra beläggning av stöv. Du bör även tvätta textilvojlockar ofta och om du har en häst som svettas mycket kan det vara bra att ha flera vojlockar att byta med.

En annan typ av hudknutor är de som snabbt slår ut över hela hästens kropp. Det är oftast en foderbetingad reaktion och lindras genom en förändring av foderstaten. 

Kan vara foderreaktion
Har man en häst som reagerar på näringsrikt hö eller hösilage kan man ge den ett som har lägre näringsvärde. Det kan vara bra att ha en del fjolårshö kvar under hösten och blanda med så att hästen inte bara får näringsrikt årshö. Se till att alla foderbyten sker under långa perioder och var sparsam med kraftfoder.

Om man inte tar hand om knutorna kan det bli besvärligt och obehagligt för hästen. Det kan bli så att man till sist inte kan använda sadel och det kan bli fula sår.

Källor: Hästveterinären, Charlie Lindberg och Ingrid Andersson. Eva Eternell Hagen, Aftonbladet Ridsport.


Jag hoppas att Jeanette har satt på värmen i min på deras gård uppställda husvagn, annars lär där vara mycket råkallt nu när minusgraderna äntligen infunnit sig. När jag skaffade Idunn bestämde jag att hon skulle få bo utanför Kumla, trots att det innebär en hel del resor. För att kunna stanna där flera dagar köpte jag en stor husvagn, en Kabe Safir. Det fungerar mycket bra att ha sitt egen "kryp-in" för hundarna och mig. Det trista är att det är lite si och så med den trådlösa internetuppkopplingen där ute, trots att Jeanettes sambo Marko hjälp mig genom att dra en kabel ut i logen nära vagnen. Men blir internetabstinensen tillräckligt stor kan jag alltid ta med mig datorn in i huset. Tacka vet jag bärbara "lap tops" :). Får se hur mycket bloggande det blir de närmsta dagarna...


Kommentarer
Postat av: Cissi & Trissan

Hoppas du har det skönt med hästen och att hon blir av med knutorna!

2008-01-24 @ 16:56:19
URL: http://www.tripora.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0