Tömkörning idag

Varken Idunn eller jag är "igång" efter helgerna, och jag har beslutat mig för att testa tömkörning med henne, och har inhandlat utrustning för det. Problemet är bara att jag endast provat på det en gång i ett ridhus med mitt inkörda halvblod. 

Idag var det dock dags att prova, och jag fick god hjälp av Jeanette och Jenny. Till att börja med gick Svala och Jenny före och Jeanette och Idunn efter. Allra sist kom jag som hade fullt sjå att hänga med i deras takt, min kondition är urusel och jag har ont i både rygg, knän och fötter :(. Efter ett tag tog jag över tömmarna och Idunn skötte sig jättebra med mig som tömhållare :). Nästa gång tar jag tömmarna direkt och försöker hänga med så långt jag orkar och som mina skavsår (!) tillåter!

Vill ni veta mer om tömkörning, gå in på Agrias hemsida. Där står följande:

Tömkörning -bra träning för alla hästar

Att arbeta hästen på töm, tömkörning, är en allsidig övning som kan ge både häst och ryttare stor glädje. Som ryttare får du en annan förståelse för hästen och dess sätt att arbeta om du ser, och jobbar, hästen från marken

Med lite träning lär du dig se var eventuella problem sitter, alla hästar har ju inte exteriören på sin sida. Genom att variera ridträning och tömkörning, avlastas hästens rygg och man kan undvika belastningsskador genom att successivt bygga upp ryggmuskulaturen utan ryttare. Tömkörning ingår ofta i konvalescensprogram för hästar med ryggproblem, inte sällan med gott resultat.

Säkerheten viktig
Även om du tömkör en häst du känner väl får du aldrig tumma på säkerheten! Att jobba en häst på töm kräver god koordination; det är långa tömmar att hålla reda på och säkerhetsavståndet är viktigt för att undvika olyckor. En sak som kan kännas ovant första gångerna man tömkör är fördröjningen. Det tar nämligen en eller ett par sekunder innan hästen lyssnar på dina tömtag, så du måste hela tiden läsa av din häst och ligga steget före. 

Utrustningen av stor vikt
För att få ut det mesta av din träning är utrustningen viktig. En tömkörningsgjord eller -däckel som ligger stadigt och inte åker fram eller runt, är en förutsättning för att kunna arbeta hästen ordentligt. Ju fler ringar och infästningar gjorden har, desto lättare blir det att hitta en tömsättning som passar just din häst och dess utbildningsståndpunkt. Tömmen ska ligga bra i handen och inte vara för tung. Lädertömmen brukar kännas trevligast, men är kanske inte det självklara valet för alla. Passa också på att se över dina bett! Ett bett som passar din häst vid ridning behöver inte alltid passa samma häst vid tömkörning. 

Tömkörning är en tradition med anor och har länge använts som förberedelse för körning - men även som grundutbildning av hästar som bara används till ridning. Kunskapen om hästens arbete på töm lever kvar och är någonting vi bör ta tillvara på. 

Vill du veta mer om tömkörning eller kanske gå en kurs?

Anders Eriksson på Stall Rockelstad är B-tränare i körning och arbetar med utbildning av ryttare och kuskar. Han har i Samarbete med SvRF givit ut ett häfte och en video om hästens arbete på töm. Häftet kan du beställa genom SvenskaRidsportförbundet där du också kan hitta adresser till olika tränare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0